Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Lúdbőröztető: létezik egy folyton eltűnő sziget – szavahihető emberek is látták
Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Mi a köze Brazíliához és Írországhoz annak a szigetnek, amely – szavahihető szemtanúk beszámolói alapján – évszázadok óta hol felbukkan, hol meg eltűnik az Atlanti-óceánban?

Brazíliaként ma a Magyarországnál 90-szer nagyobb (bő 8,5 millió négyzetkilométeres) dél-amerikai óriásállamot ismerjük. Kevesen tudják, hogy állítólag létezett egy hasonló nevű sziget is a Földön, amely – rejtélyes módon – hol eltűnt, hol meg fölbukkant a tengerben.

Az angol nyelvű kultúrák által Brasil, illetve Hy-Brasil néven emlegetett terület helyét az Atlanti-óceánban, Írországtól nyugatra határozták meg. Az ír mitológia szerint szinte állandóan sűrű köd takarja a fantomszigetet,

hétévente egy napra azonban megmutatja magát.

Bár láthatóvá válik, igazából még senkinek sem sikerült elérnie, partra szállnia rajta. Vajon csak délibábról, vagy egy minden alapot nélkülöző legendáról van szó? Esetleg Brasil tényleg létezik, ám valójában egy idegen űrhajó lehet, amely vízpárába burkolózva tűnik el vagy bukkan fel a mélyből? Talán sohasem fogjuk megtudni.

A név alighanem az ír Uí Breasail kifejezésből ered, ami Bresail leszármazottait jelenti. Ez Északkelet-Írország egyik ősi klánját takarja, és a Bresail név szépet, gazdagot és hatalmast egyaránt jelent. A hasonlóság ellenére tehát nincs semmi köze a mai Brazíliához.

A fantomsziget először egy 1325-ben kiadott itáliai-mallorcai térképen szerepelt, majd 1375-ben egy katalán atlaszban is felbukkant. A 15. században már több földdarabot is említenek az Atlanti-óceán azon részén, ezért a modern kor tudósai az Azori-szigetekkel azonosítják a misztikus helyet. Ezt támasztja alá, hogy ott ma is található egy Monte Brasil nevű hegy.

Az 1480-as években Bristolból indultak el azok az expedíciók, amelyek megpróbáltak utánajárni a különös földdarabnak. Nem sok sikerrel jártak, ám a későbbi századok folyamán több hajós is említést tett arról, hogy távolról látta Brasilt. Akadt, aki szerint egy varázsló él magányosan a sziget kőből emelt kastélyában, és

a helyet óriási fekete nyulak népesítik be.

A rejtélyes sziget utolsó dokumentált felbukkanása 1872-re datálható. Szavahihető ember látta, a régész-néprajzkutató T. J. Westropp, aki néhány társával hajózott a környéken. A földdarab felbukkant, majd ismét eltűnt, és azóta semmi nyoma nincs.

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa