Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Fény derült egy hüllő hátborzongató képességére
Borítókép:  Pexels / Illusztráció
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Évtizedeken át vizsgálták az amerikai aligátorokat és döbbenetes következtetésre jutottak a kutatók.

Az amerikai Mississippi városban 2023 nyarán elképesztő méretekkel megáldott aligátorba botlott egy férfi. Az állat négy méternél is hosszabb volt, a súlya pedig elérte a 360 kilót. Néhány héttel később megjelentek a hírek egy másik gigantikus példányról is Közép-Floridában, amely az előzőnél is többet nyomott.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy a hírekben szereplők állatok kivételes genetikával megáldott hüllők vagy igaz az a hiedelem, miszerint az aligátorok egész életükben növekednek, és a talált példányok már elég öregek voltak ahhoz, hogy ilyen nagyra nőjenek.

Évtizedeken át vizsgálták az aligátorokat.

A Dél-Karolinai Természeti Erőforrások Minisztériumának kutatói 35 éven át tanulmányozták az amerikai aligátorokat, hogy megértsék ezeknek a figyelemre méltó lényeknek az egyedfejlődését. 

Először felmérték a helyi populáció számát, összeírták a fészkek, tojások mennyiségét és megjelölték a tojásból frissen kikelt aligátorbébiket. Ahogy a hónapok évekbe fordultak, egyre több, hatalmasra nőtt aligátort vettek észre, ezért úgy döntöttek, hogy elkezdik rögzíteni és nyomon követni a növekedésüket. 

1981-től 2015-ig követték az állatokat és megdöbbenő eredményre jutottak. A mérések megerősítették a mítoszt, miszerint az aligátorok növekedése nem áll le néhány év után, ahogy más állatok vagy az ember esetében.

Az éveken át tartó vizsgálat megnyugtatta a rettegőket is, mert bebizonyította, hogy nem kell tízméteres, dinoszaurusz-szerű szörnyektől tartanunk. Ugyanis van egy határ, amin túl már nem nőnek az aligátorok.

A hím egyedek évről-évre egyre nagyobbak lesznek ugyan, de 25-30 éves koruk után már nem nőnek tovább. Ezt a tényt támasztották alá azok a példányok is, amelyek azonos méretűek maradtak 35 évvel az első befogásuk után is. 

Hosszú életük során rengeteg utódot hoznak létre.

A kutatás során kiderült az is, hogy az idősebb nőstények ugyanannyi életképes tojást raknak le, mint 35 évvel fiatalabb korukban. Majd eljön az időszak, amikor annyira megöregednek, hogy már nem szaporodnak tovább és nem sokkal rá elpusztulnak.

Egy másik érdekes tény már régóta köztudott az aligátorokkal kapcsolatban. Akárcsak a sokkal kisebb gyíkok, a fiatal aligátorok is képesek újranöveszteni a végtagjaikat, ha egy verekedés vagy baleset következtében elveszítik azt. 

Forrás: Riplays

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa