maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

Urkesh, más néven Tell Mozan egy ősi város Szíria északkeleti részén, amely a hurrik civilizációjához köthető.​

Az egyik legősibb város, amely ismert a földön, Urkesh. Pontos helye rejtély volt egészen az 1990-es évekig, amikor is tíz évig tartó ásatás után a régészek azonosították a város ősi helyét Észak-Szíriában, Törökország és Irán határa közelében.

A hurrik fővárosa i. e. 4000-1300 között virágzott. Kezdetben a fő kereskedelmi utak metszéspontjában elhelyezkedő fekvése és az értékes rézlelőhelyek miatt vált erőssé. A kutatók, csaknem hatezer éves monumentális középületek romjait, köztük egy nagy templomot és egy palotát is megtaláltak, és a hagyományos vályogtéglából épült házak mellett ritka kőépítmények is előkerültek.

A régészek egy nyitott tér maradványait, egy monumentális lépcsősort és egy mély földalatti aknát is feltártak, melyek az ősi nép vallási rituáléihoz kapcsolódtak.

Urkesh megtalálása előtt csak keveset tudtak a történészek a hurrikról, de ma már biztos, hogy civilizációjuk az egész Közel-Keletre hatással volt, köztük  Mezopotámiára, ahol ebben a korszakban a hettiták is elkezdtek városokat építeni.

Az is biztos, hogy az ókori Asszíria és Egyiptom központosított politikai struktúráitól eltérően a hurri városi kultúra feudálisabb volt, ami korlátozta a nagy palota- vagy templomegyüttesek építését.

Kik lehettek, honnan érkezhettek a hurrik?

A hurrik egyedülálló nyelve nem hasonlít egyetlen ismert ősi nyelvhez sem. A történészek úgy vélik, hogy beszélői eredetileg az Örmény-felföldről származtak, és az időszámításunk előtti második évezred elején Délkelet-Anatóliában és Észak-Mezopotámiában terjedtek el.

Kiváló fazekasok voltak (termékeiket nagyra értékelték a távoli Egyiptomban is), az edényeket jellegzetes geometrikus háromszög mintázatokkal és pöttyökkel díszítették.  A kohászat terén is előrébb jártak, mint más korabeli társadalmak, a hurrik által készített rezet kereskedők szállították Anatólia hegyvidékéről délre, Mezopotámiába.

Egyelőre nehéz hozzáférni az eltűnt város romjaihoz

Sajnos azonban a szíriai polgárháború megzavarta Urkesh lenyűgöző régészeti kincseinek tanulmányozását, és komolyan veszélyezteti a hurri kultúrával kapcsolatos jövőbeni felfedezéseket. A helyszín a török ​​határ közelében fekszik, jelenleg kurd csapatok és helyi munkások védik.

Forrás: Urkesh