maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

A terhesség jelentősen igénybe veszi a női szervezetet, ami a biológiai életkorra is hatással van.​

„Mire megszületett, öregedtem öt évet”, emlékszik vissza több anyuka a terhesség és a szülés körüli eseményekre. És nem is állnak túl messze a valóságtól. Egy új kutatás ugyanis bebizonyította, hogy a várandósság 4-14 hónappal növeli meg a biológiai életkort.

Calen Ryan, a tanulmány vezetője, a Columbia Egyetem New York-i közegészségügyi egyetemének humánbiológusa szerint „a terhességnek olyan ára van, amely már a húszas éveinkben is kimutatható”. –

A Columbia Egyetem egyik professzora egyenesen mérföldkőnek számító tanulmánynak nevezte a kutatást, amely megerősíti azt, amit a nők már régóta tudnak: a terhesség óriási terheket ró a szervezetre.

A kronológiai életkorunk eltérhet a biológiai életkorunktól, a sejtjeink ugyanis nem a születési dátumunk és a naptár alapján öregednek. Aki egészségesen él, az biológiailag általában fiatalabb, mint a valós életkora, aki viszont nagykanállal habzsolja az élvezeteket vagy rendszeresen nagy fizikai terhelés éri, öregebb lehet sejtszinten.

Arra a kérdésre, hogy miért öregedhet gyorsabban vagy lassabban a testünk, az epigenetika adja meg a választ. Bizonyos életesemények – beleértve a súlyos betegségeket, traumákat vagy intenzív stresszes időszakokat – úgy tűnik, „ugrásokat” okoznak az epigenetikus korban. Ilyenkor ugyanis a szervezet minden energiát és az erőforrást arra fordít, hogy megbírkózzon a nehézséggel. 

És mivel kevés olyan biológiai funkció van, amely megerőltetőbb annál, mint egy petesejtből létrehozni egy nagyjából 3 kilós életképes csecsemőt mindössze kilenc hónap alatt, ennek komoly ára van.

A tudósok szembetűnő különbséget azonosítottak az egy vagy több várandósságon átesett nők szervezetében: a DNS-ükben bekövetkezett epigenetikai változások alapján 4-14 hónappal voltak idősebbek azoknál a nőknél, akik még nem vágtak bele a családalapításba. Az összehasonlításkor a demográfiai adatokat is figyelembe vették, beleértve a jövedelemszintet, de kitértek olyan tényezőkre is, mint a dohányzás.

Azon nők esetében, akik több gyermeket hoztak világra, nagyobb változás mutatkozott az epigenetikai öregedésben. Minden terhesség legalább két-három hónapot tett hozzá a szülő biológiai életkorához.

Jó hír azok számára, akik emiatt megfontolnák a gyermekvállalást, hogy a terhesség és a szoptatás bizonyos rákos megbetegedések alacsonyabb kockázatával jár együtt. A kutatók szerint legalább egy gyermek születése a nők esetében hosszabb várható élettartamot prognosztizál.