maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia
Maxinewz

Hazánkban több vízesés is található, ezek között van természetes és mesterségesen kialakított is. 

Magyarország tele van szebbnél szebb tájakkal, bármerre indulunk, mesés kirándulóhelyekre bukkanhatunk. Annak ellenére, hogy nincsenek mély kanyonjaink és a felhőkig emelkedő hegyvonulataink, szépséges vízesésekben is gyönyörködhetünk.

Az ország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga a Mátrában található. Az Ilona-völgyi-vízesést a Tőkés-kútból induló Ilona-patak vize táplálja és az Ilona-völgy függőleges sziklafalának V alakú felső hasadékából, vékony sugárban, tízméteres magasságból zúdul alá.

A vízesés függőleges fala egy nagyjából 60 méter széles katlan vége, amely akkor mutatja igazi szépségét, ha a Sándor-rét irányából közelítjük meg. A 20-30 méter magas bükkóriások, a kavicsként szétszóródott sziklák csodálatos látvánnyal lepik meg a túrázót.

Hétvégi családi túrára kiváló az Ilona-völgyi-vízesés környéke. Az útvonal nagy része aszfaltos, majd köves úton halad szinte végig, csak a vízesés előtti rövid szakaszon kell erdei útra lépni. A gyökeres, köves talajt néhol kisebb emelkedők teszik izgalmassá. Babakocsival a vízesés előtti pihenőig kényelmesen lehet menni, a vízeséshez vezető út utolsó 2-300 métere már nem alkalmas babakocsival való bejáráshoz. 

Tapasztalt kirándulók azt mondják, a zuhatag előtti meredek rész olykor csúszós lehet, azért nem árt túrabotot vinni és megfelelő lábbelit, egy jó minőségű, célnak megfelelő túracipőt húzni. 

Aki a legnagyobb nyári forróságban vág neki a túrának, az a vízesésnél felfrissülhet. A víz közelében ugyanis pár fokkal mindig hűvösebb van.

Érdemes a túraútvonalat tavaszi hóolvadáskor vagy csapadékosabb időszakban bejárni, amikor a legnagyobb hozamot produkálja a patak, mert ilyenkor a leglátványosabb az Ilona-völgyi-vízesés. 

Hihetetlen látványt nyújt a vízesés abban az időszakban, amikor kemény mínuszok vannak. Ekkor ugyanis megfagy a víz, ami gyönyörű, ám rövid életű jégképződményeket formál a sziklafalon.

A legmagasabb mesterséges vízesés Magyarországon a lillafüredi

A Lillafüredi-vízesés ma Magyarország legnagyobb függőleges esésű vízesése. Húsz méter magasság, létrejötte a lillafüredi Palotaszállónak köszönhető, a hotel építtetője álmodta és valósította meg.

A Palotaszálló 1925 és 1929 között épült Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban. A ma is igen kedvelt szálloda egy meredek emelkedő tetején található. Statikai megerősítés céljából ki kellett alakítani egy támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert körülötte, itt található az ország legmagasabb függőleges esésű vízesése.