maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park
Maxinewz

A Magyarországon őshonos állat nem fél szinte semmitől.

A hírhedt Lucifer egy szürkemarha-bika volt az 1920-30-as években. Összesen három embert, két gulyást egyszerre, illetve később egy parasztot is megölt. 

Egy korabeli újság is hírt adott a félelmetes jószágról:

„Miután mindig kikapott, ha üldözőbe vette a jövevényeket, Lucifer őrzői ellen fordult s rövid egymásután két gulyást taposott halálra. Most meg kell halnia. Lucifert halálra ítélték, ha majd beterelik a legelőről az állatokat, golyót kap a homlokába. Egyelőre még súlyos kötelességei vannak, fenn kell tartania fajtáját.”

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) őshonos szürkemarha állományát minden évben április elején terelik ki a nyári szállásra Tarnaszentmiklóson. A Heol nemrég azt írta, a gulya idei kihajtása alkalmával a résztvevők viszonylag közelről szemlélhették a borjakkal érkező teheneket és a három bikát.

Székely Károly, aki gyermekkora óta gulyás, Gonosz nevű kutyájával vett részt a hajtásban és mint mondta, szilaj fajta a szürke, nekimegy az embernek, kutyának is. Eredetileg egy másik terelőkutyával érkezett volna, de azt az előző napokban megtaposták a tehenek. Mint mondta, ilyenkor különösen nehéz velük, hiszen a januárban született borjaikat 2-3 hónapig fokozottan védik. 

Gonoszról kiderült, hogy négyéves, és van benne német juhászkutya és mali vér is. Tízből két kutya válik be terelőnek, de nem kímélik őket a marhák. Évente kettő is elpusztul közülük. 

Más módszer azonban nincs a kutyán kívül, a szürkemarhák ugyanis nem félnek az ostortól, csak a kutyáktól. Éjszaka pedig fokozottan veszélyesek, aki bemegy a karámjukba, az nem jön ki onnan.

A szürkemarha hasznos állat, mégis majdnem kipusztult

A magyar szürke szarvasmarha vagy magyar szürkemarha hazánkban őshonos, törvényileg védett háziállat. Valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sejtető impozáns megjelenésével az Alföld világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik. A fajta létszáma a mélypontját az 1960-as években érte el, azóta egyre emelkedik. 

A robusztus állat első pillantásra sokakban félelmet kelthet. A bikák tömege 700–900, a teheneké 550–600 kilogramm között van. A legidősebb példány a 3 Csengés névre hallgató tehén volt, amely élete során 27 borjút ellett.

A Hortobágyon tradicionális módszerekkel legeltetik a szürkemarhát, hamarosan az 50-60 évvel ezelőtt élt hortobágyi bikák utódai jöhetnek világra: