Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Sokkoló történelem: a Szent Koronát valóban egy mocsárban ásták el, majd egy benzines kannába rejtették?
Borítókép:  Freepik
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A Szent Koronára sokan szemet vetettek az elmúlt ezer évben, de most biztos helyen van az Országházban.

Kalandos története van a magyar Szent Koronának, hatalmi, politikai jelentősége miatt sokaknak fájt rá a foga a történelem során. Többször kellett elrejteni, nehogy idegenkézre kerüljön, ma az Országházban őrzi a Honvéd Koronaőrség. 

A Szent Korona az elmúlt évszázadok alatt többször elveszett, de mindig visszakerült Magyarországra. Legutóbb a második világháború végén került amerikai katonák kezébe, és 1978-ban adták vissza Magyarországnak. A tetején található kereszt régóta ferdén áll. Ennek pontos oka nem ismert, de valószínűleg egy baleset vagy szándékos elhajlítás eredménye, ami nem lenne meglepő azok után, amin keresztülment a több mint ezer éves ereklye.

Szent István megszentelt koronáját a hagyomány szerint az államalapítás során helyeztek a király fejére, habár akkoriban még csak egy aranyabroncs volt, amelyet ékkövek és liliomok díszítettek. Ez később III. Henrik birtokába került, aki azt a koronázási lándzsával együtt visszaküldte Rómába, amint arról egy 1074-ben kelt pápai levél ír. Egy jóval később, 1693-ban Rómában megjelent, a Vatikánt ismertető könyv szerint a Veronika-kapunak nevezett építmény fölött volt elhelyezve Magyarország koronája, lándzsája és koronázási jelvényei, amelyeket Henrik császár küldött Rómába. Ezt a kaput azonban már lebontották, és a koronázási ékszereknek is nyoma veszett az idők folyamán.

A korona történetével foglalkozó kutatók szerint a megszentelt relikvia mai alakját III. Béla idején nyerte el. 

A koronát majdnem megsemmisítették

Közismert tény, hogy 1463 előtt jó néhány évig a Habsburgok kezében volt a korona. Hunyadi Mátyásnak 60 ezer (egyes források szerin 80 ezer) aranyforintért kellett visszavásárolnia, hogy 1464. március 29-én Székesfehérvárott királlyá koronázhassák. 

De utána is sokszor vált politikai és hatalmi harcok áldozatául Európa egyik legbecsesebb szimbóluma. 1849 augusztusában, amikor a felelős magyar kormány menekülésre kényszerült, a korona sem maradhatott Pesten. Batthyány Kázmér külügyminiszter javaslata az volt, hogy vessék a Dunába, vagy törjék darabokra, szerencsére nem hallgattak rá.

Kossuth Lajos a legszívesebben Aradon hagyta volna, ám Szemere Bertalan végül másként cselekedett, és a koronát egy mocsaras vidéken elásta. Négy éven át feküdt a föld alatt a legrégebbi koronázási ékszerünk, 1853-ban ásták ki onnan. A második világháború alatt pedig egy benzines kannában ásták el Ausztriában, majd – mint említettük – az Egyesült Államokba került, és csak 1978-ban kaptuk vissza.

A Szent Korona kalandos történetének rövid összefoglalója látható az alábbi videóban:

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa