maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  pexels

A pattogatott kukorica több ezer éve velünk van, néha betiltották, máskor ünnepelték és még a NASA is kísérletezett vele.

Sokan vallják, hogy a mozizás és az otthoni tévézés egyik alapkelléke a frissen készült pattogatott kukorica. A popcorn már a filmek és sorozatok előtt is kedvelt csemege volt, a hő hatására önmagából kiforduló és felpuffadó kukorica története több ezer éves múltra tekint vissza.

A pattogatott kukorica legkorábbi nyomait körülbelül 5 600 éves leletekben találták meg az amerikai indiánok földjén, ma Új-Mexikó és Peru területén. Az amerikai őslakosok nemcsak fogyasztották, hanem különféle szertartásokon is használták a pattogatott kukoricát, gyakran díszítésként. Egyes törzsek, mint például az aztékok, istennőknek ajánlották fel, és szertartásos táncok alkalmával mutatták be.

A mozik egyik ikonikus rágcsálnivalója, a pattogatott kukorica, nem volt mindig jelen a filmvetítéseken. Az 1920-as években, amikor filmeket még csak az olvasni tudó (a némafilmeket feliratokkal egészítették ki) közönség látogatta, kényes bársonyhuzattal borított bútorokkal és szőnyeggel rendezték be. A vajas morzsákat egyik mozitulajdonos sem állhatta, ezért betiltották. A nézők azonban mindig becsempésztek egy-egy zacskóval, amit az utcai árusoktól szereztek be és amint lekapcsolták a lámpákat, máris előkapták és lakmározni kezdtek. 

Később belátták, hogy nincs értelme tiltani, sőt akár jól jövedelmező üzlet is lehet a mozijegyek mellett popcornt árusítani a kasszáknál, és azóta a pattogatott kukorica elválaszthatatlan a filmnézéstől.

A mikrós popcornt véletlenül fedezték fel

A mikrohullámú sütők egyik első forradalmi felhasználási módja épp a popcorn volt. Percy Spencer, a mikrohullámú sütő felfedezője, véletlenül fedezte fel a mikrohullámok hatását a kukoricára. Ezután a pattogatott kukorica lett az egyik legelső termék, amelyet a mikrohullámú sütők piacra kerülésével tömegesen elérhetővé tettek és az eladást is segítette.

A második világháború alatt az amerikai cukorkészlet hiánya miatt a cukorka és édességek helyettesítésére pattogatott kukoricát fogyasztottak. Az édességek iránti kereslet csökkenésével a pattogatott kukorica népszerűsége tovább nőtt, és az évtized végére szinte mindenki ezt fogyasztotta nassolnivalóként.

A pattogatott kukorica falu Kínában

Kínában egy kis falucskát "pattogatott kukorica falunak" is hívnak, mert szinte minden család a kukorica pörkölésével foglalkozik. Ezen a helyen egy hagyományos, robbanásszerű technikával készítik el a pattogatott kukoricát, amely során egy nagy fémtartályt kukoricával töltenek meg, majd hővel felrobbantják. A folyamat nagy hanghatással jár, így látványos bemutató is egyben.

Az űrbe is eljutott a popcorn

Az 1980-as években a NASA asztronautái kipróbálták, hogyan működik a pattogatott kukorica az űrállomásokon a súlytalanság állapotában. Bár az előkészítése nehézkes volt a zárt környezet miatt, az asztronauták azóta több alkalommal is pattogtattak kukoricát az űrben.

A hagyományos vajas és sós ízesítés mellett a csokis popcorn is egyre népszerűbb: