maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Freepik

Mit kell adni a tyúkoknak, hogy erős legyen a tojás héja és miért baj, ha sosem látnak napfényt?

A tojás héja az egyik legérdekesebb természeti alkotás, egyben az állati evolúció csodája is, amely a benne rejlő élet biztonságos védelmét szolgálja. De miből áll a tojáshéj, mitől olyan erős, és hogyan biztosíthatjuk, hogy a tyúkok megfelelő minőségű tojásokat tojjanak?  

A tojáshéj főként kalcium-karbonátból (CaCO₃) áll, ez teszi ki a héj körülbelül 95%-át. A maradék 5%-ot szerves anyagok, például fehérjék, valamint kis mennyiségű magnézium és foszfor alkotják. Bár úgy tűnhet, a héj szerkezete egyáltalán nem zárt, több ezer mikroszkopikus rés található rajta, amelyek lehetővé teszik a gázcserét a tojás belseje és a külvilág között. 

Mitől olyan erős a tojás héja?

A tojáshéj szilárdsága a kalcium-karbonát kristályos szerkezetének köszönhető, amelyet egy rugalmas fehérjeháló tart össze. Ez a kombináció biztosítja, hogy a héj egyszerre legyen merev és ellenálló a külső nyomással szemben, ugyanakkor kellően vékony és törékeny ahhoz, hogy a csibe ki tudjon kelni belőle. 

Az ellipszoid forma szintén növeli a héj szilárdságát, a tojás külső, oldalirányú nyomásra kevésbé hajlamos a törésre. Bentről viszont könnyebb dolga van a csibének, ha ki akar jutni.

Mit kell adni a tyúkoknak, hogy erős legyen a tojás héja?

A tyúkok egészséges tojáshéjtermeléséhez elegendő kalciumra van szükség. Ezt a takarmányba beépített kiegészítőkkel lehet biztosítani, például kagylóhéj őrleménnyel, mészkővel, megfelelő zöldtakarmányokkal (lucerna, spenót). 

Emellett a napfény, a D-vitamin is elengedhetetlen a kemény héjhoz. Háztáji tartásnál a természetes napfény megoldott, ha a tyúkok az udvaron kapirgálnak, ketreces tartás során azonban ezt pótolni kell. Ha a tyúkok nem kapnak megfelelő tápanyagot, nem éri őket elég napsütés, a tojás héja vékony lesz, vagy akár teljesen hiányozhat is.

A struccé a világ legnagyobb és legkeményebb héjú tojása

A strucctojás héja körülbelül 2-4 mm vastag, és olyan erős, hogy egy felnőtt ember is ráállhat anélkül, hogy eltörne. A szilárdsága annak köszönhető, hogy vastagabb a kalciumréteg, és a tojás méretéhez igazított szerkezete rendkívül masszív. 

A tojáshéj sokoldalúan hasznosítható természetes anyag, környezetbarát megoldást kínál a kertészettől a háztartási tisztítószerekig. A fertőtlenített tojáshéj porrá őrölve és hőkezelve emberi fogyasztásra is alkalmas, mint természetes kalciumforrás.

A kiskunhalasi Nagy Sándor több mint húszezer struccfiókát nevelt már fel: