maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Freepik

A víziparkokban, wellness fürdőkben, kirándulóhelyeken kapható ételek általában finomak és laktatók, de korántsem egészségesek.​

Remélhetőleg ma már senkinek nem mondunk újat azzal, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek jelentős mértékben hozzájárultak a globális egészségügyi válsághoz, és a szív- és érrendszeri betegségek elterjedéséhez. A legtöbb egészségügyi szakember egyetért abban, hogy sürgős lépéseket kell tenni. Ennek ellenére ma még nehéz olyan strandot, víziparkot vagy wellnes fürdőt találni, ahol az egésznapos kikapcsolódás közepette valóban egészséges ételeket vásárolhatnánk a helyi büfében vagy gyorsétteremben.

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása az elmúlt években az egekbe szökött, az átlagos étrend gyakori elemévé váltak. Sokan, különösen a fiatalabbak, az alacsonyabb jövedelműek vagy a hátrányos helyzetű területekről származók számára ezek az élelmiszerek a napi bevitel 80%-át teszik ki.

Melyek a legnépszerűbb káros ételek?

Az egészségre káros ultra-feldolgozott ételek közül a legnépszerűbbek általában azok, amelyek könnyen hozzáférhetők, gyorsan elkészíthetők és intenzív ízvilággal rendelkeznek:

Gyorsételek: burgerek, sült krumpli, chicken nuggets, hot-dog, lángos (ezek a legkedveltebb ételek a kirándulóhelyeken)

Édességek és rágcsálnivalók: csokoládék, sütemények, kekszek, chipsek, cukorkák;   

Gabonafélék és müzlik: cukrozott gabonapelyhek, müzliszeletek, energiaszeletek;   

Instant ételek és fagyasztott készételek: pizzák, mikrohullámúban melegíthető étkek, instant levesek és tészták, pástétomok   

Italok: szénsavas üdítőitalok, energiaitalok, gyümölcslevek és más cukros italok.

Ezek az ételek általában magas só-, cukor- és zsírtartalommal rendelkeznek, és gyakran tartalmaznak adalékanyagokat és tartósítószereket is. Bár könnyen hozzáférhetők és gyorsan elkészíthetők, hosszú távon rendszeres fogyasztásuk összefüggésbe hozható különféle egészségügyi kockázatokkal, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, elhízást, cukorbetegséget és más krónikus betegségeket.

Egy új kutatás nyugtalanító tendenciát tárt fel

Az ultra-feldolgozott élelmiszereket fogyasztók körében jelentősen megnövekedett a magas vérnyomás, a szívbetegség, a szívroham és a szélütés előfordulása. 

Nem kevesebb, mint 325 ezer emberrel végeztek el egy kutatást a szakemberek. Az eredmény  megerősítette, hogy 24%-kal magasabb a szív- és érrendszeri események – mint például a szívinfarktus és az agyvérzés – előfordulási gyakorisága azok között, akik a leginkább feldolgozott élelmiszereket fogyasztják. Ezenkívül a napi ultra-feldolgozott élelmiszerek bevitelének mindössze 10%-os növekedése a szívbetegségek kockázatának 6%-os növekedésével jár együtt.

Egy másik, tízezer 15 év feletti nőket vizsgáló tanulmány szerint 39%-kal nőtt a magas vérnyomás valószínűsége azok körében, akik a leginkább feldolgozott élelmiszereket fogyasztják. Esetükben még a só-, cukor- és zsírtartalom csökkentése után is éles maradt az összefüggés.

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának növekedése tehát komoly közegészségügyi veszélyt jelent. Nemzetközi javaslatok vannak már arra vonatkozóan, hogy az országok kormányai járuljanak hozzá a lakosság tudatosságának növeléséhez.

El lehet egyáltalán kerülni az ultra-feldolgozott ételeket vagy nincs is esélyünk rá manapság? Az alábbi videóban egy szakember mondja el a lehetőségeket:

Forrás: Guardian