maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Pexels

A napi szükséges C-vitamin mennyiség benne van egy paprikában, hiába szedünk többet belőle, nem lesz nagyobb esélyünk a megfázás elkerülésére.

A C-vitamin, vagyis aszkorbinsav, az egyik legfontosabb vitamin, hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, a bőr egészségéhez és a sebek gyorsabb gyógyulásához. Az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért elengedhetetlen, hogy étrendünkből fedezzük a szükségletet. Csak nem mindegy, hogyan.

A friss gyümölcsök és zöldségek a legjobb C-vitamin-források. Az abszolút győztes a homoktövis és a csipkebogyó, amelyek 400-1200 mg C-vitamint tartalmaznak 100 grammonként. Szintén kiemelkedő a guava (228 mg), a fekete ribizli (180 mg), és a kivi (92 mg).  

A paprika rendkívül gazdag C-vitaminban

Szent-Györgyi Albert neve szorosan összefonódott a C-vitaminnal, mivel ő fedezte fel az aszkorbinsavat és annak élettani jelentőségét, amiért 1937-ben elnyerte az orvosi Nobel-díjat. Egy fontos felfedezés az volt, hogy a C-vitamin nemcsak a citrusfélékben, hanem a magyar konyha egyik alapvető zöldségében, a paprikában is rendkívül nagy mennyiségben megtalálható.

A piros kaliforniai paprika akár 150-200 mg-ot is tartalmazhat 100 grammonként, míg a zöldpaprikában 80-120 mg található. Ez azt jelenti, hogy már egyetlen közepes méretű paprika is fedezheti a napi ajánlott C-vitamin-bevitelt.  

Túladagolható-e a C-vitamin?

A C-vitamin vízben oldódó vitamin, így a felesleg általában a vizelettel távozik. Azonban extrém nagy mennyiségben (napi 2000 mg felett) gyomorpanaszokat, hasmenést, vagy vesekövet okozhat. A túladagolás tehát lehetséges, de ritka, mert a szervezet gyorsan kiválasztja a felesleget.  

Mennyi a napi egészséges adag?

Az ajánlott napi beviteli érték (RDA) felnőttek számára általában 75-90 mg, amelyet könnyen fedezhetünk egy narancs vagy paprika elfogyasztásával. A dohányzók és a stresszes életmódot folytatók számára azonban ennél többet, napi 120 mg-ot javasolnak az orvosok.  

Tévhitek a C-vitaminról  

Sokan hiszik, hogy a C-vitamin megakadályozza a megfázást. Bár a rendszeres fogyasztása enyhén csökkentheti a betegség időtartamát és súlyosságát, nem képes teljesen megelőzni a megfázást. Egy másik tévhit, hogy a magas dózisú C-vitamin fokozza az immunrendszert, valójában a túlzott bevitel nem eredményez arányos előnyöket. Sokan tabletta, étrendkiegészítő formájában is szedik, főleg télen, a szükségesnél többszörös mennyiségben.

A C-vitamin a bőrápolásban is fontos szerepet játszik: